RESEPI BEBOLA AYAM HOMEMADE

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Resepi diet baru datang lagi! Kali ini cikgu nak share cara buat bebola ayam homemade. Bebola ayam homemade ni boleh saja nak makan macam mana pun. Nak panggang boleh, nak buat sup sayur pun boleh terpulang mengikut citarasa masing-masing yaa. Resepi ini sudah semestinya hasil perkongsian Puan Rosfatimah.



Gambar ni sekadar hiasan tau. Cikgu pinjam dari siraplimau 😊



RESEPI BEBOLA AYAM HOMEMADE

Bahan-bahan (tiada sukatan terperinci) :
  • bahagian isi dada (kisar)
  • garam 
  • serbuk lada hitam
  • bawang putih*
  • bawang holland*
  • daun sup*
  • lobak merah*
  • tepung ubi atau tepung jagung
Cara-caranya :

  1. Cincang semua bahan yang bertanda *
  2. Masukkan bahan yang dicincang ke dalam ayam yang telah dikisar tadi.
  3. Masukkan garam (jangan lupa guna garam pink dari Asmak ye hihii), serbuk lada hitam dan tepung jagung/tepung ubi kemudian gaul rata.
  4. Sementara nak bentukkan bulat-bulat bahan tadi, panaskan air dalam periuk.
  5. Masukkan bebola apabila air sudah mendidih.
  6. Tunggu sehingga bebola ayam sudah timbul, boleh diangkat dan toskan airnya
Note : Tepung mengikut kesesuaian adunan. Tidak terlalu lembik dan tidak terlalu keras.


Inilah rupa garam pink Asmak tau.


 
Selamat mencuba! Semoga impian setiap dari kalian untuk mengamalkan gaya pemakanan yang sihat tercapai.




0135819100 Rabiahtun

Comments

Popular Posts