Resepi Ayam Tonggek Sekoq
Assalamualaikum
Takde idea apa nak masak hari ni?
Jom cuba resepi ni. Cikgu baru je cuba semalam tapi serius rasa dia ngam sedap. Bahan pon takdela susah mana. Yang pasti, anak-anak cikgu pon suka.
Nak kata sujud ke bertimpuh ke apa ayam ni? 😅
Alhamdulillah rasa sedap. Kikiki. Apa ada pada rupa? 😜
AYAM TONGGEK SEKOR
Bahan:
1 ekor ayam cuci bersih
4 sudu serbuk cili*
1 biji bawang besar*
1 labu bawang putih*
1 sudu habbatussauda*
1 inci halia*
2 sudu madu kurma merah*
1/2 sudu garam*
4 titis stevia Asmak*
1 sudu serbuk oregano*
1 sudu serbuk lada hitam*
1 kiub pati ayam*
5 batang serai*
Bahan bertanda * dikisar bersama.
3 biji kentang potong empat
1 biji carrot
1 biji bawang besar
Lumur bahan dikisar ke seluruh bahagian ayam, masukkan bawah kulit ayat jugak dan sumbat dalam badan ayam tu. Kentang pon masuk dalam badan ayam. Perap dalam 1 jam.
Carrot dan bawang besar potong-potong tabur atas ayam dalam periuk nnt.
Bakar guna noxxa HP 21 minit, Stim 7 minit. Siap masak empuk elok.
Selamat mencuba ❤️
Sebelum cikgu lupa, ada lagi ni promo Madu November ni. Baik hanga roger cikgu lekaih supaya tak frust 😜
#MasakDariHatiMasakDenganIman
#ResepiAsmak
Comments
Post a Comment